Loslaten in Liefde en Vreugde

steve-halama-YRgPxwbvY0E-unsplash

Als leven in liefde en vreugde je wens en/of streven is, dan is duidelijk dat je alles dat niet op die frequentie resoneert moet loslaten. Zodra je je identificeert met een gevoel of emotie met een andere vibratie, is dat waar je Ik  -“I”-  zijn/haar tanden in zet  [I – dent – ificatie heeft dezelfde herkomst als “les dents”(fr – tanden) –  “dental-dentist”(eng)].

Het loslaten en vrij zijn van frequenties die je niet langer zinnig vindt is wat in Vedanta* onthechting wordt genoemd. Niet meer gehecht zijn aan …  een idee, een overtuiging, een gedachte, een gevoel, een oordeel, een emotie. Niet meer gehecht zijn aan wat anderen van je zullen denken, hoe ze reageren, wat ze van je vinden. Niet meer gehecht zijn aan hoe en wat er van binnen reageert op situaties die het leven je aanreiken.

En zelfs niet meer gehecht aan allerlei gedachten en overtuigingen over wie je bent en hoe het leven in elkaar steekt.

 

Het betekent loslaten van allerlei zaken die je ooit voor waar hebt gehouden. Loslaten van het verleden en het grip dat het verleden op je heeft, en loslaten van de toekomst en alle toekomstbeelden. Niet meer gestrest en boos om wat er in het verleden ooit is gebeurd en niet meer onzeker of bang dat het in de toekomst -“net als in het verleden”- weer verkeerd zal gaan of moeilijk zal worden of …

 

Afstemmen op Liefde en Vreugde

Om te leven in liefde en vreugde zul je de frequentie van liefde en vreugde door je heen moeten laten stromen. Je zult je er op moeten afstemmen, zoals je op het gewenste radiostation afstemt. Slechts de frequenties waarop jij ‘finetuned’ zul je waarnemen.

 

Misschien doe je dit al en vraag je je af hoe het dan kan dat je toch weer overrompeld wordt en zelfs soms vast komt te zitten in emoties die je echt niet zelf hebt uitgekozen. Soms ineens ben je getriggerd, wordt er iets ouds wakker gemaakt. Door op aarde te incarneren (in het ‘vlees’ -carne- te gaan) heb je de wetten van de aarde op je genomen. Wat onder andere betekent dat je, zoals de meesten van ons, vergeten bent waar je vandaan komt en wie je werkelijk bent. In het proces van opgroeien neem je de geldende en aangeleerde ideeën, overtuigingen en paradigma’s in je op. Je maakt allerlei -soms zeer emotionele- dingen mee en niet alles wordt als kind en jongere begrepen, verwerkt en opgeruimd. Daarnaast zijn we vooral geschoold en gewaardeerd om onze linker hersenhelft te gebruiken, terwijl dit deel van onze hersenen juist ego, afgescheidenheid, denken in verleden en toekomst ondersteunt (de prachtige documentaire Trance-Formation geeft mooie inzichten hierover).  Dit in tegenstelling tot de rechter hersenhelft waar we eenheid, liefde, het Hier en Nu, en Zijn ervaren (zie het filmpje van Jill Bolte Taylor voor een zeer duidelijke uitleg over de werking van de twee hersenhelften).

 

Emoties en Getriggerd zijn

Als er iets ouds getriggerd is, wil dat zeggen dat door iemand of iets een oud onderwerp, oude energie (E), die niet geïntegreerd of verwerkt is, aangeraakt wordt en in beweging (motion) komt. Je ervaart emoties en vaak lijken die te zijn uitgelokt door de persoon of situatie die jou triggert, maar feitelijk kan die persoon of situatie je enkel triggeren als er in jou een resonantie plaats vindt. Iets -een herinnering, een energie- in jou resoneert mee op de frequentie die langs kwam en omdat je niet onthecht bent, omdat je met die oude energie nog niet helemaal klaar bent, komt ze in beweging. Deze beweging van oude energie is e-motie. Vaak zijn emoties gekoppeld aan overtuigingen of paradigma’s waarmee je je hebt geïdentificeerd. Lang niet altijd zijn de overtuigingen die we bewust en onbewust koesteren in overeenstemming met wie we werkelijk zijn of met wat in ons hart als waar voelt. Of er zit een tegenstrijdigheid in de overtuigingen die we hebben.

 

Jij bent Bewustzijn

Voor wie werkelijk in liefde en vreugde wil leven, is het een must om af te stemmen op de hoogste instroom van liefde. En om alle lagere frequenties (emoties, overtuigingen, paradigma’s die niet in overeenstemming zijn met liefde) los te laten. De instroom van liefde en/of je afstemmen op liefde kan tijdens meditatie, als je de stilte in jou de ruimte geeft. Dit in tegenstelling tot het meegaan met de voortdurende stroom van gedachten (innerlijke dialoog of monkey-mind) die zich in je linker hersenhelft opdringt en waarmee je je hebt leren identificeren. Ook al is het je heel eigen: deze stroom van gedachten ben je niet. Jij bent het bewustzijn dat het denken waarneemt en dat ook het niet denken waarneemt. En jij bent het bewustzijn dat liefde en vreugde, je lichaam en alles om je heen waarneemt als het denken stil is.

 

Transformatie naar Heelheid

Ik heb in het verleden al vaker geschreven over het hoe en waarom van het loslaten van emoties (transformatie, ascentie, de helende adem en meer waar ik de laatste 20 jaar bewust mee bezig ben, gaat hier eigenlijk altijd over). Wat ik in dit artikel wil benadrukken is hoe mooi het proces van Zelfrealisatie in elkaar zit en hoe je door het perspectief te veranderen van hoe je kijkt naar wat je meemaakt, en zelfs naar wat je triggert, volop en voortdurend vorm kunt geven aan je eigen transformatie naar heelheid. Want voorbij wat het ego je wil doen geloven ben je al heel en er zijn mechanismen in jou werkzaam die je kunnen helpen in het bewust worden van je heelheid en die je tonen waar en hoe jij je afscheidt van de eenheid. De heelheid waarover ik het hier heb gaat natuurlijk wel verder dan de identificatie met je denken en/of je lichaam. En ja, voor veel mensen is ook een heel en gezond lichaam mogelijk (lees mijn eerdere artikelen over de zin van ziek-zijn, genezing, de helende adem en gezondheid: publicaties).

 

Eigen Verantwoordelijkheid

Kiezen voor leven in liefde en vreugde, kiezen voor Zelfrealisatie betekent kiezen voor eigen verantwoordelijkheid. Dat betekent erkennen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor wat je voelt en ervaart. Het betekent kiezen voor het omhoog brengen van je frequentie, voor het afstemmen op hoge frequenties, zoals het ervaren van liefde en vreugde. Het betekent verantwoordelijkheid nemen als er toch weer een trigger is die iets ouds in beweging brengt, en vaak zal het helpen om naar je eigen “verre antwoorden” te luisteren of om te kijken welke spiegels de situatie je voor houdt (en dit kun je bijv. doen met The Work).

 

Het verhogen van je frequentie kan snel en goed door steeds meer bewustzijn in je dagelijks leven toe te passen (bijvoorbeeld door bewust in het moment aanwezig te zijn, door alert te zijn op de gedachten die langskomen zonder je er mee te identificeren; door regelmatig dieper en verbonden te ademen i.p.v. de adem te stoppen; door je hart te openen en bewust alles wat je doet in jouw liefde te plaatsen; door bewust mooie, hoge, ware gedachten te kiezen).

 

Loslaten in Liefde en Vreugde

Wanneer je je meer en meer bewust bent van wie je bent, en je je meer en meer identificeert met het bewustzijn dat je bent, dan wordt loslaten van wat je niet bent (gedachten, overtuigingen, emoties) makkelijker. Met ieder beetje emotie-energie (angst, verdriet, onzekerheid, jaloezie, boosheid, etc.) dat je loslaat gaat je frequentie omhoog. Liefde en vreugde is dan makkelijker te ervaren. Wanneer je je bewust bent van hoe transformatie en heel worden werkt, ga je zelfs liefde en vreugde ervaren (voor jezelf en voor de situatie die er is) als je door het proces van loslaten heen gaat.

Een warme groet,

Bea van Wierst